PREMIERA

2008.02.23

CANAL+ PREMIUM

CUDOWNY ŚWIAT PRZYRODY

Nature Wonder Land

Japonia, 2007

reżyseria:

gatunek: dokument

czas trwania: 13 min

Ocena filmu

0.00

Opis

Twórcy dokumentu zapraszają widzów w cudowna podróż do świata zwierząt, odwiedzając najodleglejsze i najciekawsze zakątki Ziemi. Od Sahary przez Madagaskar, Wyspy Galapagos, Półwysep Kalifornijski po afrykańskie sawanny, Wyspy Ogasawara na Oceanie Spokojnym, każdy odcinek serii przedstawia inny gatunek zwierząt.

Dzika przyroda pisze scenariusze i opowiada historie, które mogą stanowić źródło fascynacji i dobrej zabawy dla całej rodziny. Widzowie będą mieli okazje m.in. poznać mowę słoni afrykańskich, spotkać olbrzymie dwustuletnie żółwie, zobaczyć jakich "narzędzi" używają małpy, aby dobrać się do wnętrza orzecha kokosowego.

MOWA ZWIERZĄT - SŁONIE AFRYKAŃSKIE
Słoń afrykański jest największym zwierzęciem lądowym na Ziemi. Dopiero niedawno stwierdzono, że słonie wykazują niezwykłą zdolność porozumiewania się ze sobą językiem niesłyszalnym dla człowieka. Twórcy dokumentu sfilmowali te zwierzęta specjalną kamerą, która ukazała dźwięki wydawane przez słonie w postaci kropek. Analiza zapisu kropkowego pozwoliła zrozumieć mowę słoni. Słonie znają prawdopodobnie około siedemdziesięciu słów. Ekipa filmowa podąża za dwutygodniowym słoniątkiem Toto i jego rodziną. Badaczka mowy słoni Joyce Poole stwierdza: "Słonie mówią o rzeczach bardzo złożonych i robią to precyzyjniej niż moglibyśmy sądzić. Moim zdaniem używają słów, lub raczej zdań, w rodzaju - Nie chcę tam iść, bo mam małe dziecko. Myślę, że słonie potrafią przekazywać skomplikowane informacje."

KASZALOT - MISTRZ NURKOWANIA
Na wschód od Wysp Ogasawara znajduje się rów oceaniczny o stokach opadających na głębokość ponad 8 tysięcy metrów. Stoki te obfitują w pożywienie, unoszące się z morskiego dna, zatem i w liczne wielkie głowonogi, z kałamarnicą olbrzymią na czele, dzięki temu kaszaloty znalazły tu perfekcyjne warunki do życia. Kaszaloty to jedyne walenie, spędzające większą część życia w morskich głębinach. Najnowsze badania wskazują, że kaszalot spędza dwie trzecie swego życia w morskich głębinach. Są wśród ssaków mistrzami nurkowania na duże głębokości. Nurkując, osiągają głębokość aż 3000 metrów. Nurkują głębiej niż jakiekolwiek inne ssaki morskie.

WSPANIAŁY LOT ORŁA PRZEDNIEGO
Góry Kitakami w Japonii stanowią orła przedniego idealne środowisko do życia. Gatunek ten jest objęty w Japonii całkowita ochroną. Żyje tam zaledwie 400 zarejestrowanych sztuk tych ptaków. Drapieżny orzeł przedni żywi się głównie dzikimi królikami lecz zdarza się, że atakuje nawet wilki. Rozpiętość jego skrzydeł wynosi ponad 2 metry. Podczas polowania orzeł składa skrzydła i spada prosto na upatrzoną ofiarę, jakby miał roztrzaskać się o ziemię. Pikuje z szybkością do 200 km/godz.

MONARCH I JEGO WIELKA PODRÓŻ
Fascynacja wędrówką motyli monarchy z terenów Kanady i USA do zimowisk w Kalifornii i Meksyku trwa od lat. Pokonują one ponad 3000 kilometrów, aby dotrzeć do zimowisk, lecą zawsze wielkimi grupami, które mogą liczyć nawet do kilku tysięcy osobników. Celem ich wędrówki są lasy położone wysoko w górach (ponad 3000 m n.p.m.). Po dotarciu kolejnych grup w sumie zbiera się do 14 milionów motyli, zajmują kilka hektarów lasu. Badania prowadzone nad wędrówka tych motyli wykazały, że całym procesem kieruje mała grupa komórek mózgowych owadów. Prawdopodobnie znaczącą rolę odgrywa rodzaj słonecznego kompasu i dobowego zegara, które umożliwiają wybór odpowiedniego kierunku nawet przy zachmurzonym niebie.

PODZIEMNE ŻYCIE KRETA
W kolejnym odcinku "Cudownego świata przyrody" widzowie mają okazje poznać podziemny i fascynujący świat kreta. Twórcom udało się uchwycić wiele przykładów niezwykłych zachowań tego owadożernego ssaka. Kret jest praktycznie ślepy - dostrzega jedynie światło. Ma jednak bardzo czuły nos. Właśnie węch pomaga mu poruszać się swobodnie pod ziemią, nawet w całkowitych ciemnościach. Krety spędzają tam całe życie. To, co dzieje się na powierzchni, jest im zupełnie obce. Zjadają dziennie 20-30 dżdżownic, co odpowiada wagowo połowie masy ich ciała.

WŁADCA PÓŁNOCY - NIEDŹWIEDŹ POLARNY
Niedźwiedzie polarne są największymi drapieżnikami na świecie. Długość ich ciała dochodzi do 2,5 metra, a waga do 800 kilogramów. Zamieszkują Arktykę. Grube futro i warstwa tłuszczu chronią je dobrze przed zimnem. Półprzezroczysta sierść ma zazwyczaj kolor biały lub kremowy, co umożliwia zwierzęciu dobry kamuflaż. Jednak ich skóra jest w rzeczywistości czarna. Niedźwiedź polarny ma krótki ogon i małe uszy, co pomaga mu redukować utratę ciepła. Stosunkowo mała głowa i długie, zwężające się ku tyłowi ciało nadają mu opływowy kształt ułatwiający pływanie. Są znakomitymi pływakami. Płynąc posługują się przednimi łapami i mogą osiągnąć szybkość do około 10 km/h. Nurkują z otwartymi oczami i zamkniętymi nozdrzami. Potrafią wytrzymać pod powierzchnią wody do 2 minut. W zasadzie są ssakami morskimi. Potrzebują jedynie kawałka pływającego lodu, by odpocząć i żywności znajdowanej w wodzie do przetrwania. Najchętniej przebywają na terenach łączących części oblodzone z otwartymi wodami i ziemią wzdłuż wybrzeża. Niedźwiedzie polarne wiodą samotniczy tryb życia i spotykają się tylko w okresie rozmnażania. Od września zapadają w sen zimowy w gawrach, które same wykopują w śniegu.

PIGMEJKA - SPRYTNA MALEŃKA MAŁPKA
Najmniejsze małpki świata, zwane pigmejkami mierzą zaledwie od 10 do 14 centymetrów długości, a ich waga nie przekracza 85 gramów. Są tak maleńkie, że bez trudu mieszczą się w dłoni. Przypominają raczej małe wiewiórki lub szczury, ale po przyjrzeniu się ich pyszczkom, nie ma wątpliwości, że to małpki. Doskonale wspinają się po drzewach dzięki przystosowanym do tego celu pazurkom. Są aktywne w dzień, a noce spędzają w rozwidleniach konarów drzew lub ptasich dziuplach. Są wszystkożerne - ich pokarm to owoce, liście, owady, larwy, soki drzew i małe kręgowce i bezkręgowce. Zamieszkują tropikalne lasy deszczowe północno-zachodniej części Ameryki Południowej.

GRA ŚWIATEŁ I CIENI - ŁAWICA SZPROCIKÓW
Bohaterami odcinka są szprociki, rybki mierzące zaledwie 10 cm długości, żyjące w olbrzymich ławicach liczących miliony osobników. Należą do rodziny śledziowatych, żywią się zooplanktonem. Wzdłuż ich ciał biegnie, odbijające światło srebrzyste pasmo. Zależnie od kąta jego padania szprocik jest srebrzysty - wyraźnie widoczny lub niebieskawy - zlewający się z tłem, co sprawia wrażenie, jakby znikał. Tą sztuczkę ławica wykorzystuje, aby bronić się przed drapieżnikami. Nieustanne zmienianie szyku jest taktyką obronną, pozwalającą na zmylenie napastników.

WSPANIAŁE SKOKI PIERWOTNEJ AROWANY
Arowana to drapieżna, bardzo agresywna ryba żyjąca w dorzeczach Amazonki. Od milionów lat niewiele się zmieniła: jej srebrne ciało osiąga do metra długości, ma długą płetwę grzbietową i ogon. W naturalnym środowisku jej pożywieniem są m.in. ryby, krewetki, robaki i małe płazy. Żyje tuż pod powierzchnią wody, co umożliwia jej wypatrywanie smacznych kąsków na lądzie. Nie jest to bez znaczenia, gdyż posiada ona zdolność wyskakiwania z wody i łapania np. insektów siedzących na okolicznych gałęziach.

JENOT - MIESZKANIEC WIELKIEJ METROPOLII
Jenoty to ssaki należące do rzędu drapieżnych i rodziny psowatych, mają puszyste futro o szarym zabarwieniu, z ciemna pręga wzdłuż grzbietu i czarne pyszczki. Długość ich ciał dochodzi do 70 centymetrów i mogą ważyć nawet 9 kilogramów. Polują głównie nocą, ich pożywienie stanowią drobne gryzonie, jaja i pisklęta ptaków gniazdujących na ziemi a także rośliny. Co ciekawe ostatnio ich obecność zauważono w Tokio. Znajdują schronienie w śmietnikach i kanałach, żywią się tym, co znajdą na ulicy.

SIŁA MIODU - PSZCZOŁA JAPOŃSKA
Góry Tanzawa, oddalone od Tokio zaledwie o 50 km, wznoszą się na wysokość 1.500 metrów. Pola ryżowe i inne uprawy, rozciągające się na ich przedgórzu, są plenerem tego odcinka. Wiosną wzgórza, jedne po drugich, pokrywają się kwiatami. Wokół pól uprawnych rosną lasy. Pszczoły lubią takie miejsca, gdzie pola kwiatów sąsiadują z lasami. O tej porze roku pszczoły japońskie zakładają gniazda w dziuplach drzew i osiedlają się tam całymi rodzinami. Nowe gniazda powstają w oka mgnieniu, gdyż w ich budowie uczestniczy cała armia robotnic. Magazynowany w nich miód to główne źródło pożywienia pszczół. Ma tak dużą wartość energetyczną, że po spożyciu zaledwie jednego grama miodu pszczoła może przelecieć ponad tysiąc kilometrów. Jego wytworzenie wymaga długiego czasu i ogromnego wysiłku. Najcięższą pracę wykonują robotnice zbierające nektar. Muszą go zebrać aż z 50 tysięcy kwiatów, by wytworzyć łyżeczkę miodu.

PUYA RAIMONDII - NIEBOTYCZNA ROŚLINA ZAKWITAJĄCA TYLKO RAZ
Ponad 100 lat temu przyrodnik Antonio Raimondi, eksplorując odległe zakątki Peru, natknął się na jedną z najbardziej niesamowitych roślin na świecie, która później została nazwana jego nazwiskiem, Puya Raimondii. Titanca, bo tak nazywa roślinę miejscowa ludność, posiada stojące wiechy, które osiągają wysokość ponad 10 metrów i 2,4 metra średnicy. Jej pojedynczy kwiatostan może składać się nawet z 8000 kwiatów i zawierać do 8 milionów nasion. Występuje w Andach i potrafi przetrwać w warunkach, w których nie tolerują żadne inne rośliny tej wielkości. Jest objęta całkowita ochroną.
CUDOWNY ŚWIAT PRZYRODY
reżyseria:
Japonia, 2007
Twórcy dokumentu zapraszają widzów w cudowna podróż do świata zwierząt, odwiedzając najodleglejsze i najciekawsze zakątki Ziemi. Od Sahary przez Madagaskar, Wyspy Galapagos, Półwysep Kalifornijski po afrykańskie sawanny, Wyspy Ogasawara na Oceanie Spokojnym, każdy odcinek serii przedstawia inny gatunek zwierząt.
dokument
CUDOWNY ŚWIAT PRZYRODY
2,4 5 1 7